Sweet millet!

2014-04-05 12.54.13 2014-04-05 12.54.29 2014-04-05 12.53.31

Sweet millet!

Gierst // kokoswater // havermelk // munt // banaan // cashewnoten // citroen // ahornsiroop // snuf zeezout

Nodig voor 1 P

  • 60 gram gierst
  • 50 ml kokoswater
  • 50 ml havermelk
  • 1 takje verse munt
  • druppels van 1/2 citroen
  • 1 banaan
  • 20 gram cashewnoten + paar extra voor topping
  • 2 tl ahornsiroop (of bruine rijststroop / honing)
  • Snuf himalaya zout of zeezout

Kook de gierst op laag vuur in 20–25 min gaar. Giet evt. af en voeg er een snuf zout aan toe. Schep de gierst over in een kommetje.

Maak, met behulp van een blender of staafmixer, een smoothie van de ingrediënten: kokoswater, havermelk, munt, 1/2 baan, kneepje van een halve citroen en 20 gram cashewnoten. Blend tot een romige massa.

Giet de smoothie over de gierst, en zorg dat de smoothie wat tussen de gierstkorrels kan lopen.

Maak dit geheel af door er een paar tl ahornsiroop over heen te sprenkelen en voeg wat plakjes banaan, paar gebroken cashewnoten en een blaadje munt toe.

Gierst

Gierst is een glutenvrij graangewas en behoort tot de grassenfamilie. Gierst heeft qua uiterlijk wat weg van couscous en is prima te bereiden tot een hartig of zoet gerecht. Lekker varieren in volle granen zorgt ervoor dat je jouw lichaam voorziet van belangrijke voedingsstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld de ene dag kiezen voor gierst, en de andere dag weer voor bruine rijst, amaranth, havermout of quinoa.

Ook op gezondheidsvlak biedt gierst fijne voordelen. Zoals hierboven benoemd is gierst dus vrij van gluten en is het graangewas rijk aan magnesium. Magnesium heeft een positieve werking op klachten als  migraine, stress en depressie maar verminderd ook de kans op aderverkalking en ontspant onze spieren en zenuwstelsel. Daarnaast bevat gierst fosfor, wat goed is voor het onderhoud van ons celweefsel. Fosfor hebben wij tevens nodig om de voordelen van calcium te benutten. Fosfor werkt samen met calcium en zorgt voor sterke botten en tanden (ook magnesium levert hier een bijdrage aan). Daarnaast heeft fosfor een belangrijke taak in de koolhydraat- en vetstofwisseling. Fosfor is namelijk een onderdeel van onze energieleverancier (ATP), die energie vasthoudt uit onze suikerverbranding.

Happy healthy weekend! 🙂

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *