Pompoentidomtidom!

2014-02-27 13.07.09

Pompoentidomtidom! Appel // pompoen // peen // ui // rozemarijn // kerrie // knoflook // groentebouillon

Ok, wederom een pompoenvariant, maar pompoen is ook zooooo onweerstaanbaar! Het is verwarmend, zoet, lekker vullend, en het heeft een heerlijke zachte structuur. Alleen al hierom ben ik een grote fan… uiteraard fijn dat de pompoen daarnaast ook nog fijne bouwstoffen levert!

Nodig voor 1 pan soep:

* kokosolie of olijfolie
* 1 biologische pompoen (gewassen, met schil en in stukken)
* 1 grote peen (gewassen en in stukjes gehakt)
* 1 grote zoete appel (bijv. elstar)
* 2 a 3 takjes rozemarijn (naaldjes gerist)
* 3 tl kerriepoeder
* 1 ui (fijngesneden)
* 2 tenen knoflook (in piepkleine stukjes)
* 1 liter groentebouillon (zelfgemaakte groentebouillon, of van tablet. Indien tablet > ik gebruik dan het liefst de groentebouillontabletten van de Ekoplaza. Daar zit namelijk geen suiker in).

Ter garnering (voor een goed gevulde variant en voor de lekkere trek:
* preikiemetjes
* amandelschaafsel
* pompoenpitten

Nodig: staafmixer

Was de pompoen. Snijd de pompoen met een scherp stevig mes door midden. Schep met een lepel de zaden eruit. snijd de pompoen in halve maantjes en vervolgens in stukken.

Snipper de ui en de knoflook en snijd de peen en appel in stukken.

Verwarm wat kokosolie of olijfolie in een pan. Voeg de ui, knoflook en de kerriepoeder toe. Schep even om zodat de geuren vrijkomen en de ui acht en glazig wordt. Voeg vervolgens de pompoen met de rozemarijn toe. Schep alle ingrediënten door elkaar en bak even kort mee.

Voeg de groentebouillon toe. Laat nu even zacht koken, zo’n 15-20 minuutjes totdat de groenten gaar zijn (als je er gemakkelijk met je vork in kan prikken).

Zijn de groenten zacht? Voeg dan de appel toe en haal van het vuur.
Pureer de soep met een staafmixer tot een romige dikke egale soep.

Maak af met wat preikiemen, amandelschaafsel, pompoenpitten..

Hmmmm…..! Nog wat over? Verras de buurvrouw of buurman met een lekker bakkie soep

Pompoen

Wist je dat… pompoen

* veel bètacaroteen bevat. Een fijn goedje voor je huid! Zo heeft het een beschermende werking tegen acne, maculadegeneratie (een aandoening aan de ogen) en kanker. Helaas gaat er wel veel bètacaroteen bij het koken in water verloren. Om dit zo veel mogelijk tegen te gaan kan je de pompoen ook stomen, bakken of grillen. Mijn voorkeur gaat uit naar stomen. Erg makkelijk met een stoommandje!
* Kalium bevat. Wat een positief effect op heeft op hoge bloeddruk, nierstenen en beroertes.
* boordevol vezels zit. Wat cholesterol verlagend werkt en obstipatie voorkomt.
* Vitamine C bevat, een fijne anti-oxidant (bestrijding van vrije radicalen en weerstand verhogend).

2014-02-27 13.06.16

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *