Sweet & nutty!

2014-04-02 15.03.32 2014-04-02 15.04.54 2014-04-02 15.05.36

Sweet & nutty

Volkoren couscous // verse vijgen // abrikozen // citroensap // kaneel // gember // moerbeitjes // amandelen // water  // zeezout //  steranijs // olijfolie // balsamicoazijn // honing

Voor een mooie bak couscoussalade

  • 100 gram gedroogde abrikozen (liefst ongezwavelde), in dunne reepjes
  • 100 gram verse vijgen, in minipartjes
  • 250 ml couscous
  • 250 ml water
  • 1 el citroensap van verse citroen
  • paar snuffen gemalen himalaya- of zeezout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • snuf komijnpoeder
  • 50 gram blanke amandelen (ongezouten en ongebrand), grof gehakt met behulp van bijvoorbeeld een vijzel
  • optioneel: 2 el moerbeitjes

Voor de dressing:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 tl honing
  • optioneel: 3 snufjes fijngemalen steranijs met behulp van een vijzel

 

Laat de couscous samen met 250 ml gekookt water wellen, schep een paar keer om en laat 5 min rusten.Besprenkel de couscous met het citroensap en het zout, hussel even om.

Voeg vervolgens de in reepjes gesneden abrikozen toe samen met de vijgen, de moerbeitjes en de gedroogde kruiden: gember, kaneel en komijn. Hak de amandelen grof en voeg ook die toe aan de couscous.

Klop een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn, honing en evt wat snufjes fijngemalen steranijs. Giet de dressing verdeeld over de couscous en meng alle ingrediënten goed oor elkaar.

Breng evt. nog op smaak met wat snuffen zout.

Ideaal om  lauwwarm te eten en kan dus gerust mee naar het werk, een picknick, een boswandeling of naar school worden genomen 😀 Happy food!

P.s. Volkoren couscous is helaas niet glutenvrij, wil je wel een glutenvrije variant, dan kun je voor gierst i.p.v. coucous kiezen.

 

Vijgen

Verse vijgen smaken anders dan gedroogde vijgen, nog steeds zoet van smaak maar minder zoet dan de gedroogde vijg. Verse vijgen doen het prima in salades. Bijvoorbeeld in een couscous, gierst, of bladsalade en combineren lekker met bijvoorbeeld  noten, geitenkaas en balsamicoazijn. De gedroogde variant is in tegen stelling tot de verse vijg, het hele jaar door te verkrijgen.

Vijgen hebben een positief effect op onze spijsvertering. Vijgen zitten namelijk vol vezels die ervoor zorgen dat obstipatieproblemen kunnen verminderen. Ook ficine (een enzym wat in de vijg voorkomt) draagt hieraan bij omdat dit enzym  een milde laxerende werking heeft.

Daarnaast levert de vijg nog de fijne mineralen calcium, ijzer, magnesium, mangaan en kalium. En vitamine als B6, welke verantwoordelijk is voor het stemmingsverhogende serotonine, zorgt voor een goede vochtafdrijving en bevordert de gezondheid van hart en bloedsomloop. Ook zou de vijg verlichting kunnen geven bij klachten van het premenstrueel syndroom (PMS).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *