Zoetzalige rabarber!

P1000054 P1000055 P1000057

Zoetzalige rabarber!

Rabarber // vanille // nectarine // dadels // water

Nodig voor 1 P

  • 2 stengels rabarber (gewassen en in stukjes van 2 cm gesneden)
  • 1/2 tl vanillepoeder / rasp uit 1 vanillepeul
  • 2 rijpe nectarines in kleine stukjes gesneden
  • 2 medjoul dadels, pit verwijderd en in kleine stukjes gesneden.
  • 1 tot 2 el water

Breng alle ingrediënten aan de kook in een klein steelpannetje en laat op een laag pitje 30 min zachtjes koken. Roer regelmatig door en houdt het mengsel goed in de gaten. Voorkom dat het aankoekt. Het geheel zal uiteindelijk een compote worden.

Laat het mengsel afkoelen en schep in een kommetje. Maak evt. af met wat frisse kwark of een klein schepje ricotta. Strooi er als laatste een snufje vanille over.

Je kunt ook de hoeveelheid verdubbelen en vervolgens bewaren in een schone glazen weckpot. Het vruchtenmengsel kun je een week in de koelkast bewaren. Lekker als tussendoortje, bij je kwarkontbijt of als gezond toetje.

Rabarber ..

Is een plant uit de duizendknoopfamilie. Vroeger was de plant alleen maar bekend om zijn geneeskrachtige werking. Tot op heden wordt er nog steeds een laxeermiddel uit de wortel gewonnen. De rabarber staat namelijk bekend om zijn geneeskrachtige werking ter bevordering van de stoelgang.

De rode bladstelen worden in kleine stukjes  gesneden en vervolgens gekookt. Vanwege het hoge oxaalzuur gehalte wordt er vaak suiker aan toegevoegd om het zuur te verminderen en kalk ter neutralisatie. Oxaalzuur is een stof die kalk bindt waardoor het de opname belemmert. In hele grote hoeveelheden is oxaalzuur giftig.

In Koerdistan eet het volk rabarber rauw met wat zout erover als populaire snack.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *