A fresh start!

2014-05-30 08.42.57 2014-05-30 08.43.03 2014-05-30 08.43.27

A fresh start!

Volle geitenkwark // mango // meloen // zonnebloempitjes // granaatappel

Voor 1 P

  • Handje verse blokjes mango
  • Handje verse blokjes meloen
  • 1 el zonnebloempitjes
  • Paar lepels granaatappelpitjes
  • 2-3 el biologische volle geitenkwark

Voeg alle ingrediënten toe in een schaaltje en maak eventueel nog af met een lepeltje gemengde notenpasta! Yum!

Geitenkwark..

Wist je dat we geitenmelkproducten of schapenmelkproducten beter kunnen verteren dan koemelkproducten? Koemelkproducten zijn vaak erg belastend voor je spijsverteringsproces en kunnen  negatieve effecten op je lichaam teweeg brengen. Ik ben zelf gestopt met het gebruik van koemelkproducten vanwege de effecten op mijn huid. Ik had last van acne en merkte dat deze klachten afnamen toen ik het gebruik van koemelkproducten staakte (melk, karnemelk, yoghurt, kaas).  Tegenwoordig zijn er een hoop mensen die te kampen hebben met een lactose allergie of gevoelig zijn voor koemelkproducten. Wanneer je alleen minder goed tegen koemelkproducten kan, probeer dan eens producten die gemaakt worden van geitenmelk. Het kan zijn dat je dit beter kunt verdragen. Geiten- of schapenmelkproducten kunnen we beter verteren omdat de moleculaire eiwitstructuur meer lijkt op onze eigen moedermelk in tegenstelling tot koemelk.  Het komt je vertering ten goede waardoor klachten als huidproblemen, darmproblemen en opgeblazen gevoel kunnen verminderen. Mocht je zin hebben in een kwark, yoghurt of kaas, kies dan voor een product gemaakt van geitenmelk of schapenmelk. Misschien zit er ergens in je omgeving wel een kleinschalige geiten (en/of schapen) boerderij waar je heerlijke verse biologische geitenkwark, geitenyoghurt of geitenkaas kan halen. Ook leuk om samen met je kids een bezoekje te brengen aan zo’n boerderij. Misschien kun je zien hoe het het proces (bijv. van melk tot kaas) tot stand wordt gebracht of kun je knuffelen met de lammetjes :). Biologische zuivelproducten hebben een andere vetzuursamenstelling. Het voer dat de dieren krijgen zorgt er namelijk voor dat de melk meer omega-3 verzuren en CLA (een stof die een rol speelt bij de preventie van kanker en overgewicht) bevat.

Door te kiezen voor de volle variant kies je voor een minder bewerkt product. Hoe magerder, hoe meer bewerking een product heeft moeten ondergaan. Van nature zitten er (belangrijke natuurlijke) vetten in producten. Vetten waar ons lichaam baat bij heeft. Waarom zou je deze eruit willen halen? Veel mensen kiezen voor een magere variant omdat deze het gewicht ten goede zou komen. Enerzijds waar, maar aan de andere kant kun je best volle melkproducten gebruiken wanneer je dit met mate gebruikt en vervangt voor ongezonde vetten als transvetten verwerkt in o.a. koek, broodbeleg als hagelslag, allerlei smeersels, kant- en klaar producten etc. Kies je dagelijks voor zuivel, verklein dan eventueel je portie. Vergroot bijvoorbeeld de hoeveelheid fruit en verklein de hoeveelheid volle zuivel. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog verschillende zuivelvariaties. Zo is bijvoorbeeld volle yoghurt nog ‘mager’ vergeleken met slagroom, crème fraîche of zure room.

Door het gebruik van zure zuivel: yoghurt / kwark / karnemelk, beïnvloed je op positieve wijze je immuunsysteem en darmwerking. Dit komt door de aanwezigheid van melkzuurbacteriën, welke een probiotische werking hebben.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *