Pot pompoen!

P1110032 P1110035 P1110036

Pot pompoen!

Pompoen // peen // sinaasappel // knoflook // ui // olijfolie // gember // sinaasappel // tijm // groentebouillon // linzen // kurkuma // komijn // kaneel // asafoetida // geitenkaas // pompoenpitten // kiemen // graan

Voor een flinke stoofpot

  • 1 pompoen (zaden verwijderd door uithollen en in grove blokken gesneden)
  • 1 flinke winterpeen (gewassen en in plakken)
  • 3 tenen knoflook (gesnipperd)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 cm verse gember (gesnipperd)
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 dessertlepeltje tijm (vers of gedroogd)
  • 1 sinaasappel (geschild en vruchtvlees in stukjes)
  • 500 ml groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet: suikervrij, bijvoorbeeld van de Ekoplaza)
  • kopje rode linzen (droog)
  • 1 flinke  tl kurkuma (poeder)
  • 1 flinke tl komijn (poeder)
  • 2 flinke tl kaneel (poeder)
  • 2 snufjes asafoetida*
  • Gemalen zwarte peper
  • Gemalen zeezout / himalayazout
  • 2 kopjes graan naar keuze (bijvoorbeeld: haverkorrels, roggekorrels, zilvervliesrijst, tarwekorrels, speltkorrels). Ol gebruikte zelf een mix van gerst, tarwe, haver en rijst)

Ter garnering:

  • geitenkaas
  • pompoenpitten
  • kiemen (bijvoorbeeld radijskiemen)

 

Verhit olijfolie in een grote pan. Fruit de ui, knoflook en gember. Voeg pompoenblokjes, winterpeen, sinaasappel en kruiden toe. Roerbak het geheel 5 min zodat alle geuren vrij komen. Voeg vervolgens 1/2 liter groentebouillon toe en een kopje rode linzen. Meng het geheel goed door elkaar en laat 20 minuten stoven. Roer regelmatig door.

Kook het graan (volkoren / whole grain) volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Meng het graan samen met het pompoenmengsel. Hussel alles goed om en schep in een kommetje. Maak af met verkruimelde geitenkaas, een lepeltje pompoenpitten en kiemetjes naar keuze.

 

* asafoetida, ook wel ‘duivelsdrek’ genoemd. Klinkt niet smakelijk en ruikt ook niet erg aangenaam, maar eenmaal verhit verdwijnt de geur en komen er juist wat smaken vrij wat iets weg heeft van prei/ui/knoflook. Asafoetida wordt gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en India (bijv. in typische ‘dahl’ gerechten met bijv. linzen). Asafoetida zorgt ervoor dat we de peulvruchten iets beter kunnen verteren en helpt winderigheid en krampen in het spijsverteringsorgaan voorkomen. Asafoetida is verkrijgbaar bij o.a. een toko.

 

Wist je dat… pompoen

  • veel bètacaroteen bevat. Een fijn goedje voor je huid! Zo heeft het een beschermende werking tegen acne, maculadegeneratie (een aandoening aan de ogen) en kanker.
  • kalium bevat. Wat een positief effect op heeft op hoge bloeddruk, nierstenen en beroertes.
  • boordevol vezels zit. Wat cholesterol verlagend werkt en obstipatie voorkomt.
  • vitamine C bevat, een fijne anti-oxidant (bestrijding van vrije radicalen en weerstand verhogend).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *