Red lentil!

P1110218 P1110219 P1110222

Red lentil!

Zoete aardappel // citroen // olijfolie // tomaten blokjes // droge rode linzen // komijn // kaneel // cayennepeper // groentebouillon // bosuitjes // bleekselderij // peterselie // koriander

Voor  2 P

  • 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • sap van 1/2 citroen
  • 400 gram biologische tomatenblokjes
  • Scheutje olijfolie
  • klein kopje rode linzen (100 ml)
  • 1,5 tl komijn
  • 1,5 tl kaneel
  • 3 kleine snufjes cayennepeper
  • 1 Liter groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet: bijv. suikervrij en gistvrij van Ekoplaza)
  • 2 bosuitjes
  • 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
  • Verse koriander
  • Verse peterselie

Bereiding:

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg kaneel, komijn, cayennepoeder, zoete aardappelblokjes, rode linzen en bleekselderij toe. Roerbak even kort zodat geuren vrijkomen. Voeg vervolgens een liter groentebouillon toe. Roer het geheel goed door en breng aan de kook. Laat het geheel zo’n 25 min zachtjes koken. Voeg de laatste 5 minuten de bosuitjes en het citroensap toe, roer goed door en schep het rode linzen gerecht in een kommetje. Maak af met verse koriander en peterselie.

Linzen..

Rode linzen bevatten veel oplosbare vezels. Deze oplosbare vezels zorgen ervoor dat het onze spijsvertering optimaliseert en dat de maaginhoud soepel door de darmen kan worden getransporteerd.

Door linzen samen met vitamine C rijke voedingsmiddelen te eten, kan ons lichaam het ijzer uit de linzen beter opnemen. Ijzer komt namelijk in veel linzensoorten voor. Het helpt het bloed en ons immuunsysteem gezond te houden en is een belangrijk mineraal bij zwangere vrouwen.

De plantensterolen in linzen zijn verbindingen die helpen ons cholesterolgehalte te verlagen. Ook de oplosbare pectine (vezels) hebben een positieve invloed op het verlagen van de cholesterolspiegel.

Verder voorzien linzen ons van eiwitten, foliumzuur en calcium.

Bij veel mensen in onze maatschappij staan linzen niet vaak op het menu. Dit is jammer, want linzen zijn ontzettend voedzaam, niet duur en op heel veel verschillende manieren te variëren in gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan een linzensoep, een curry, een linzensalade of geef pannenkoeken een Indiaas tintje door  gekookte linzen met wat kerriepoeder en komijn aan het beslag toe te voegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *