Thai pomelo!

P1110504 P1110506 P1110505

Thai pomelo!

Andijvie // pomelo // grote garnalen // kokosrasp // sjalotje // knoflook // pinda’s // cashewnoten // limoen // vissaus // kokosbloesemsuiker //cayennepoeder //  kokosmelk // sesamzaad // kokosolie // koriander

Voor 1 P

  • 1/4 pomelo
  • 2 handen andijvie
  • 2 tenen knoflook (gesnipperd, 1 voor dressing, 1 voor bij de garnalen)
  • 1 sjalotje (gesnipperd, 1 helft rauw door de salade, andere helft voor bij de garnalen)
  • 3 tl kokosolie
  • 2 el pinda’s
  • 1 el cashewnoten
  • snufje cayennepoeder
  • 1 limoen (1 helft voor in dressing, andere helft voor bij de garnalen
  • 1 1/2  el vissaus (1 el voor bij de dressing, 1/2 el voor bij de garnalen)
  • 1/2 el kokosbloesemsuiker
  • 3 tl kokosmelk
  • 1 tl sesamzaad
  • 1 el kokosrasp
  • Handje verse koriander

Bereiding

Verdeel 2 handen andijvie op een bord en meng er (optioneel) een 1/2 kleingesneden sjalotje door. Ben je gevoelig voor (rauwe) ui dan laat dit eruit.

Maak de dressing door de volgende ingrediënten samen te voegen en te mengen:

  • sap van een 1/2 limoen
  • 1 el vissaus
  • 1/2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 teen knoflook (piepklein gesneden)
  • 3 tl kokosmelk
  • 1 tl sesamzaad
  • snufje cayennepoeder

Bereid de garnalen:

Verhit de kokosolie in een pannetje.

Voeg de knoflook en het 1/2 fijngesneden sjalotje toe. Fruit kort aan en voeg vervolgens de garnalen toe. Roerbak even mee.

Voeg vervolgens de pinda’s, cashewnoten, een 1/2 el vissaus en het sap van de halve limoen toe. Hussel alles door elkaar.

Zijn de garnalen mooi roze, dan kun je het garnalenmengsel over de andijvie verdelen.

Maak de salade af met de dressing en een handje verse koriander.

 

Pomelo…

Een Pomelo oftewel ‘Honey pomelo’  is een vrucht die is ontstaan uit de kruising tussen een grapefruit en een pompelmoes. Oorspronkelijk komt de grapefruit uit Azië. De pomelo heeft het uiterlijk van een hele grote citrusvrucht en kan wel 30 cm groot worden. De schil is glad, dik en heeft een licht gele kleur, soms zelfs een tikkeltje groen. Qua smaak heeft het was weg van een grapefruit maar dat zoeter en dus minder bitter.  Pas op, in het Engels betekent pomelo gewoon grapefruit.

Wanneer de schil van de pomelo glanst wil dit zeggen dat de vrucht nog niet helemaal rijp is. Wanneer deze dof is, is de vrucht ‘ready to eat’. De vrucht is voorzien van een wit velletje. Dit velletje is veel dikker dan bij een sinaasappel en dient verwijderd te worden. Het vruchtvlees kan je, nadat je dat ‘velletje’ hebt opgemaakt, eruit halen. Lekker in een groene salade of met bijvoorbeeld wat ander vers fruit, een lepeltje geitenkwark en wat pitten en zaden.

Een pomelo voorziet ons van limonine, een fytonutriënt (een bioactieve inhoudsstof van een eetbare plant) die een positieve bijdrage levert aan ons spijsverteringsstelsel met daarnaast een anti-carcinogene werking.  Verder bevat de vrucht veel vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.

Ondanks dat deze vrucht hier ook te verkrijgen is, is het wel van belang om te weten dat deze vrucht (en vele andere exotische of subtropische vruchten) een grote afstand af heeft moeten leggen voordat het in onze winkel ligt. Duurzaam is hij dus niet.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *