Truffel aardappel!

2014-05-14 17.23.44 2014-05-14 17.25.16 2014-05-14 17.25.27

Truffel aardappel!

Truffel aardappel // ui // ei // raapstelen // peper  // zeezout // suikervrije mayo // olijfolie extra vierge // mosterd // appeldiksap // bieslook

Voor 2 P:

  • 4 biologische truffel aardappelen (Ekoplaza)
  • 1 ui, gesneden in fijne dunne ringen
  • Paar handen raapstelen
  • 2 biologische eieren (hard gekookt)
  • paar snuffen gemalen zeezout / himalayazout
  • paar snuffen gemalen zwarte peper
  • 1 el bieslook (geknipt in piepkleine stukjes)

Dressing:

  • 1 el suikervrij mayonaise, bijv. Belse mayo van: Ton’s (verkrijgbaar bij de Jumbo en Ekoplaza)
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl mosterd (suikervrij, check de ingrediëntenlijst van het product)
  • 1 tl appeldiksap
  • lepeltje bieslook (geknipt in piepkleine stukjes)

 

Bereiding;

Schil de aardappelen, was ze en snijd in grove stukken. Stoom de aardappelen met behulp van een stoommandje in 6-8 min gaar (ze zijn gaar als je er met je vork makkelijk in kan prikken). Indien gaar, laat de aardappelen afkoelen.

Snijd of knip de raapstelen grof en meng ze samen met de uienringen en aardappelstukken in een (salade)bak. Strooi er wat peper en zout overheen en hussel de salade door elkaar met je handen.

Verdeel de salade over de borden en maak af met partjes hardgekookt ei.

Klop de ingrediënten van de dressing samen en besprenkel de salades.

Maak af met wat fijn geknipte bieslook en evt, nog wat zout en peper.

 

Truffel aardappel..

Een smaakvolle, iets zoetere, opvallend blauw-paarse aardappel in een dik zwart-paarse schil. De truffel aardappel heeft zijn naam vooral te danken aan zijn vorm en kleur. Anders ook wel bekend als: ‘Vitelotte-noir’. Deze aardappel smaakt ietsje zoeter dan de welbekende pieper en heeft een licht-nootachtige nuance. Deze aardappel is vrij stevig (vastkokend) en komt prima tot zijn recht in bijvoorbeeld deze aardappelsalade.

Een pieper staat tegenwoordig niet zo heel vaak meer op mijn menu, i.t.t. veel Nederlandse gezinnen waarbij de Hollandse aardappels-groente-en-vlees gerechten nog verschillende malen per week op tafel staan. Maar op zijn tijd vind ik het heerlijk om naast de ‘basics’ als zoete aardappel, de ‘whole grains’ , de knollen of peulvruchten weer eens een mooi aardappelgerecht te maken. De meningen over de gezondheidsvoordelen of -nadelen van een aardappel zijn ontzettend verdeeld. Ik laat me hier dan ook niet al te veel over uit, behalve dat ik een aardappel een volwaardig natuurproduct vind. Het is een Nederlands product, puur natuur, biologisch verkrijgbaar en past makkelijk in diverse voedingspatronen.

Deze lunch kun je ook prima meenemen naar je werk of wanneer je een bijvoorbeeld een picknickmomentje in wilt plannen 🙂

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *