Makes me smile!

P1100943 P1100945 P1100946

Makes me smile!

Boekweit // havermelk // banaan // vanille // kaneel // macapoeder // kokosrasp // vijg // pecannoot // cashewnoot

Voor 1 P

  • 80 gram boekweit (hele korrel)
  • 300 ml havermelk
  • 1/2 banaan
  • mespunt vanillepoeder
  • Een aantal snuffen kaneel
  • 1 el kokosrasp
  • 5 cashewnoten (gebroken)
  • 1 gedroogde vijg (in dunne reepjes)
  • 4 pecannoten (gehalveerd en verkruimeld)

 

Giet de havermelk in een steelpannetje en voeg de boekweit toe. Snijd de banaan in hele dunne plakjes en voeg dit samen met de vanillepoeder en kaneel toe aan de boekweit. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes 15 minuten koken. Roer regelmatig door. De banaan wordt nu opgenomen in de pap en het geheel ietsje ingedikt. Wordt het geheel te droog voeg dan wat extra havermelk toe.

Giet het gare boekweitmengsel in een kommetje en maak de pap af met kokosrasp, wat extra snufjes kaneel, de cashewnoten, gedroogde vijg en pecannoot.

 

Boekweit..

Boekweit is geen graan, maar een pseudograan. Boekweit zijn zaden en lijken op piepkleine beukennootjes. Deze zaadjes zijn afkomstig van een kruidachtige plant. Voordeel van boekweit is dat het geen gluten bevat (dus geschikt voor coeliakiepatiënten), licht verteerbaar is en veel magnesium, kalium en fosfor bevat. Boekweitzaden zijn onbewerkt (whole grain) en puur natuur. Ze hebben een lage glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft en niet gaat pieken. Je hebt daardoor een langere tijd een verzadigd gevoel en dus minder snel trek.
Boekweit heeft een positief effect op onze bloedvaten, met name de allerkleinste bloedvaatjes: de haarvaten. Dit komt door de aanwezigheid van fytonutriënt, een stofje wat verantwoordelijk is voor het steviger maken van de haarvaatjes.
Boekweit bevat tevens meer eiwitten dan andere graansoorten en is voorzien van lysine en arginine (wat aminozuren zijn). Deze zijn nodig voor herstel van weefsel en spieren, aanmaak hormonen en enzymen en werkt bevorderd op ons afweersysteem.

Een voedzame  ‘whole grain’ variant op bijvoorbeeld zilvervliesrijst.  Ontdek!

Maca..

Maca, een knolgewas dat op grote hoogte groeit in het Andesgebergte (Peru), wordt gezien als een krachtige afrodisiacum (lustopwekker) en een Peruaanse ginseng.De wortel wordt gekookt, gedroogd en vermalen tot poeder. De poeder is zoet van smaak en erg geschikt om te verwerken in zoete snacks, gezonde shakes, smooties of lassi’s.  Maca is een adaptogeen, wat wil zeggen dat het de homeostase van ons lichaam in balans houdt (het stimuleert of remt daar waar nodig). Het heeft een stabiliserende en normaliserende werking. Naast vitamines en mineralen zit er macaïne in maca. De werkzame stof die verantwoordelijk is voor een positief effect op het libido en de vruchtbaarheid.

Vitamines: betacaroteen, vitamine C, B1, B2, B9 en B12

Mineralen: kalium, calcium, zwavel, magnesium, natrium, ijzer, zink

Goed voor: libido, immuun, herstel, geheugen, energie, concentratie en vruchtbaarheid, balans.

Maca en boekweit zijn verkrijgbaar bij een biologische winkel zoals bijvoorbeeld de Ekoplaza of een natuurvoedingswinkel. Ook is maca bij sommigen notenkramen op de markt verkrijgbaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *