Pastinaak!

2014-03-23 13.30.40 2014-03-23 13.30.54 2014-03-23 13.31.13

Pastinaak!

Pastinaak // zoete aardappel // ui // dragon // kruidnagel // tijm // groentebouillon // olijfolie // kastanjechampignons

Aromatisch & zoet!

Voor een volle pan

  • 2 zoete aardappelen (geschild en in stukken)
  • 2 pastinaken (geschild en in stukken)
  • 1 flinke ui (gesnipperd)
  • 1 liter groentebouillon, vers of van tablet. Indien tablet: ik kies dan graag voor een suikervrije & gistvrije variant.
  • 1 tl dragon + 1 tl extra voor de kastanjechampignons
  • 3 kruidnagels (gemalen in een vijzel)
  • 1 tl tijm + 1 tl extra voor de kastanjechampignons
  • 1 el Olijfolie + wat extra voor de kastanjechampignons.
  • Kastanjechampignons (schoongemaakt en gehalveerd)

Verhit olijfolie in een pan. Fruit de uit en voeg de blokjes zoete aardappel en pastinaak toe. Schep een paar keer om en voeg de dragon, gemalen kruidnagel en tijm toe. Schep nogmaals om en laat de geuren vrijkomen. Voeg 1 liter groentebouillon toe.  Breng de soep aan de kook en laat 15 min zacht koken.

Bak ondertussen de kastanjechampignons in wat olijfolie met de tijm en dragon en evt. een klein snufje gemalen zee / himalayazout.

Pureer de soep met een staafmixer en serveer met de kastanjechampignons en evt. een klein geknipt lente-uitje. Genieten!

 

Pastinaak..

De laatste maand (maart) waarin deze (vergeten) groenten te verkrijgen is. Na maart moeten we weer even wachten, want de pastinaak is er weer in oktober. Nog even een receptje meepikken dus, want dit wortelgewas heeft een heerlijk zoete anijs-achtige smaak.  Pastinaak kan rauw, gestoomd, gestoofd of gekookt worden gegeten. Om alle vitamientjes optimaal te behouden heeft gestoomd en rauw de voorkeur. Je kan hem verwerken in een salade (bijv. geraspt) of in een lekker stamppotje met bijv. een zoete aardappel. Ook kan je er lekker gezonde chipies van maken door dunne pastinaakplakjes te bakken in een oven met bijvoorbeeld wat olijfolie, zeezout en kruiden. Maar je kunt natuurlijk ook deze heerlijk soep uitproberen!

De pastinaak is onder andere voorzien van vitamine C, vitamine K (nodig voor bloedstolling) foliumzuur en calcium en heeft een vochtafdrijvende werking. Ook zou pastinaak tegen maagpijn helpen. Daarnaast is deze wortel voorzien van fijne vezels die ervoor zorgen dat we een langdurig verzadigd gevoel hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *